IZVJEŠĆE O PROVEDBI AKCIJSKOG PLANA
IZVJEŠĆE o provedbi Akcijskog plana Županijskog tima Bjelovarsko-bilogorske županije „Osposobljavanja učenika petog i šestog razreda Područne škole Velika Ciglena za vožnju biciklom i provedba biciklističkog ispita“

 

          Bjelovarsko-bilogorska županija 
Županijski tim za provedbu Akcijskog plana
                            i
             I. osnovna škola Bjelovar
         Područna škola Velika Ciglena

IZVJEŠĆE

o provedbi Akcijskog plana Županijskog tima Bjelovarsko-bilogorske županije
„Osposobljavanja učenika petog i šestog razreda  Područne škole Ciglena za vožnju biciklom i provedba biciklističkog ispita“  
                   
                                                       

        Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji sa Hrvatskim autoklubom i Odjelom za  sigurnost  cestovnog  prometa MUP-a  započela  je  provođenje    pilot-projekta „Prometna preventiva u osnovnoj školi – uvođenje  prometnog  odgoja u osnovne škole“. Projekt je dio Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a osnovni mu je cilj kroz edukaciju učenika petih razreda osnovnih škola smanjiti broja smrtno, teško i lakše stradale djece u prometu.     

        Povodom toga, na području svake županije, pa tako i Županije bjelovarsko-bilogorske, na Stručnom skupu u Termama Tuhelj od 18. do 20. XI. 2009. godine,  osposobljen je tročlani  županijski tim koji čine: Antun Petrlić- učitelj tehničke kulture u III. OŠ Bjelovar, Damir Hodalić – zaposlenik  Autokluba „Bjelovar“  i  Tomislav Matiša - policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PU bjelovarsko-bilogorske.

        Cilj i  zadaće  rada našeg županijskog tima bila je provedba županijskog Akcijskog plana-osposobljavanje svih učenika (23 učenika)  petog i šestog  razreda  Područne škole Ciglena za vožnju biciklom i provedba biciklističkog ispita. Treba istaći da je za provedbu projekta odabrana upravo Područna osnovna škola Velika Ciglena iz slijedećih razloga:

            - sličnim preventivnim aktivnostima u ranijim razdobljima uglavnom su bila obuhvaćena djeca iz gradskih škola, dok su ostala djeca, uglavnom iz ruralnih sredina, bila izostavljena pa se opravdano može pretpostaviti da je razina prometne kulture kod takve djece niža nego kod gradske djece;

            - Područna škola Velika Ciglena je najveća područna škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije i jedina koja provodi nastavu od prvog do osmog razreda.

           No, unatoč svim poteškoćama uzrokovanim činjenicom da je žiro-račun Autokluba „Bjelovar“ već duže vrijeme blokiran od strane Porezne uprave, Županijski tim nije bio u mogućnosti iskoristiti sva doznačena sredstva, već se u dogovoru sa upravom  Autokluba Bjelovar za svrhu provedbe projekta uspjelo osigurati  2821,95 kuna za kupovinu predviđenih nagrada za učenike (svjetiljke Magnum set 9 led)  i priručnika „Biciklom u prometu 2“, a  komplete testova za provjeru znanja  osigurali su iz vlastitih sredstava Autokluba „Bjelovar“ i PU bjelovarsko-bilogorske.

Naknadno smo uspjeli  iskoristiti i ostatak svih doznačenih financijskih sredstava na žiro-računu Autokluba „Bjelovar“ kupovinom bicikla i zaštitnih kaciga prema planiranim troškovima navedenim u Financijskom planu.

Provedba teorijskog programa osposobljavanja za vozače bicikla uspješno je provedena tijekom ožujka i travnja, a praktični dio obuke i polaganje biciklističkog  ispita  tijekom svibnja na prometnom vježbalištu-Prometnom poligonu pored IV.OŠ Bjelovar, kojeg smo zahvaljujući razumijevanju i susretljivosti gsp. Stjepana Grule iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Bjelovara, dobili bez naknade na korištenje i na kojem su  12. svibnja. 2010.g. učenici  polaznici programa osposobljavanja za vozače bicikla,   tijekom 4 sata vježbi praktične vožnje ovladali potrebnim vještinama sigurne i pravilne vožnje te se osposobili za samostalno i pravilno postupanje u različitim prometnim situacijama. Pored toga Grad Bjelovar  nam je za provedbu praktičnog dijela obuke ustupio na korištenje  9 bicikla i biciklističkih zaštitnih kaciga.

Prijevoz učenika autobusom od škole do poligona i natrag osiguran je u dogovoru sa ravnateljem  I. OŠ gsp. Ivicom Durbek.

            Nakon uspješnog ovladavanja praktičnim vještinama vožnje bicikla učenici su dana 17. svibnja 2010.  pristupili polaganju biciklističkog ispita i provjeri  znanja iz prometnih i sigurnosnih pravila putem TESTA. Kako su svi učenici uspješno usvojili teoretska znanja i praktične vještine u upravljanju biciklom, dana 27. svibnja 2010.g. u 10 h u učionici PŠ Ciglena, inicijativom članova Županijskog tima, upriličen je Područnoj školi Velika Ciglena prigodni program, razredna priredba i službena podjela „POTVRDA“ o položenom ispitu za upravljanje biciklom- „vozačkih dozvola“, na koju su uz učenike  odazvali  pozvani:  ravnatelj I. OŠ Bjelovar g.Ivica Durbek, razredni učiteljica 5. razreda Sanela Derges  i razredni učitelj 6. razreda, Mario Savić. Temeljem zamolbe Županijskog tima i zahvaljujući razumijevanju i donaciji tvornice keksa i vafla „Koestlin“ u obliku paketića svojih različitih s proizvoda, prilikom podjele potvrda o položenom ispitu za upravljanje biciklom svi učenici bili su nagrađeni prigodnim poklon paketima u kojima su, uz „grickalice“ Koestlin proizvoda,  dobili još i:  komplet led-svjetla za bicikl, reflektirajući biciklistički prsluk s logotipom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i promidžbene materijale (bonton za vozače i sl.)  i korisne savjete HAK-a.

Sa svime provedenim, vjerujemo da smo postigli i ostvarili višu razinu prometne kulture kod učenika navedene škole, ali ono što smatramo još važnijim za učenike je njihovo usvajanje praktičnih znanja i vještina upravljanja biciklom na siguran način i primjenjujući naučeno o prometnim pravilima provedbom praktične obuke na Prometnom poligonu za bicikliste koji se nalazi pored IV. OŠ Bjelovar.

            Ovime je Županijski tim i službeno okončao planiranu provedbu svog Akcijskog plana, uz ocjenu da je on, unatoč izrazito nepovoljnim okolnostima u kojima se njegova provedba odvijala,  ostvaren izuzetno uspješno na način da su svi ciljevi i zadaci u potpunosti ostvareni sukladno najvažnijim ciljevima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj. Zaključno, valja istaći da su svi sudionici koji su neposredno ili posredno bili obuhvaćeni provedbom ovog projekta iskazali veliko zadovoljstvo i želju da se ovakav način izobrazbe u budućnosti kontinuirano nastavi. Posebno se zahvaljujemo Gradu Bjelovaru i ravnatelju I. OŠ gsp. Ivici Durbeku, bez čije pomoći i podrške ovaj projekt zasigurno ne bismo  uspješno proveli.

 Sve aktivnosti oko provedbe Akcijskog  plana realizirane su prema izrađenom Operativnom planu i  programu, a za sve materijalne troškove provedbe i plaćanja prema izrađenom financijskom planu doznačena su na žiro-račun  Autokluba „Bjelovar“  namjenska sredstava u visini od 7.000,00 kn. 

Sve poteškoće koje smo u provedbi Akcijskog plana imali,  uzrokovane su činjenicom da je žiro-račun Autokluba „Bjelovar“ već duže vrijeme blokiran od strane Porezne uprave, Županijski tim nije bio u mogućnosti iskoristiti sva doznačena sredstva, već se u dogovoru sa vodstvom Autokluba za svrhu provedbe projekta uspjelo osigurati 2.822,05 kn i izvršiti  plaćanje računa (300,00 kn) troškova kupovine priručnika „Biciklom u prometu 2“ i nagrada za učenike ( 2.522,05 kn) u trgovini biciklističke opreme GEMA d.o.o. Bjelovar.Kompleti testova za provjeru znanja osigurani  su iz vlastitih sredstava Autokluba „Bjelovar“ i PU bjelovarsko-bilogorske.

     Naknadno smo uspjeli plaćanjem računa dana  18. 06. 2010. i 12. 07. 2010.,  iskoristiti i ostatak svih doznačenih financijskih sredstava na žiro-računu Autokluba „Bjelovar“ kupovinom bicikla i zaštitnih kaciga prema planiranim troškovima navedenim u Financijskom planu.Na taj način Županijski tim je uz sve poteškoće koje je imao tijekom korištenja doznačenih  namjenskih sredstava u iznosu od 7.000,00 kn, ipak na kraju uspješno proveo Akcijski plan i ostvario Financijski plan.

U  Bjelovaru, 31. svibnja 2010.

                                                                                                                                      ŽUPANIJSKI TIM ZA PROVEDBU AKCIJSKOG PLANA:
                                                                                                                                           
Antun Petrlić,  Damir Hodalić  i Tomislav Matiša    

 

                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Dokumenti
 Naziv 
Program osposobljavanja za upravljanje biciklom
Akcijski plan -tablično
Izvješće o provedbi Akcijskog plana
Prometno vježbalište
Provedba Akcijskog plana
Popis polaznika
Obrazac suglasnosti roditelja
Vezani članci
 
Nema vezanih članaka...