18. DRŽAVNO NATJECANE "SIGURNO U PROMETU"
U Zadru je od 28. - 31. 05. 2010. godine održano 18. DRŽAVNO NATJECANJE učenica i učenika osnovnih škola u poznavanju prometnih i sigurnosnih pravila upravljanja biciklom pod nazivom „SIGURNO U PROMETU“.

AUTOKLUB  “BJELOVAR”
               i
III. osnovna  škola Bjelovar
OŠ Mirka Pereša Kapela
                                                                             

18. DRŽAVNO NATJECANJE „SIGURNO U PROMETU“
ZADAR, 28. - 31. svibnja 2010. g. 

U Zadru je od 28. - 31.5.2010. godine održano 18. DRŽAVNO NATJECANJE učenica i učenika osnovnih škola u poznavanju prometnih i sigurnosnih pravila upravljanja biciklom pod nazivom „SIGURNO U PROMETU“.

„SIGURNO U PROMETU“ je prometno-edukativna akcija Hrvatskog autokluba, tijekom koje se obučavaju i natječu  u poznavanju prometnih i sigurnosnih pravila (teoretski dio) te u vještini upravljanja biciklom na vježbalištu s točno utvrđenim sadržajem (praktični dio), učenici osnovnih škola u dobi od 10 do 12 godina.

Ovogodišnje, 18. državno natjecanje "Sigurno u prometu", u organizaciji Hrvatskog autokluba, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva unutarnjih poslova RH, održano je u OŠ Zadarski otoci. Kao i prethodnih godina, na natjecanju su sudjelovale ekipe djece petih i šestih razreda osnovne škole, iz svih županija, a svaka ekipa brojala je četiri natjecatelja i to dvije djevojčice i dva dječaka koji su postigli najbolje rezultate na županijskim natjecanjima.

Ekipu Bjelovarsko-bilogorske županije predstavljala su četiri najuspješnija učenika na županijskom natjecanju (dvije djevojčice i dva dječaka) iz dvije škole:

       1. EMA MALEŠEVIĆ,  III. OŠ  Bjelovar
       2. LAURA  MARUŠIĆ,  OŠ Mirka  Pereša Kapela
       3. TOMISLAV DUJMOVIĆ ,  OŠ Mirka  Pereša Kapela
       4. FRAN  TURKOVIĆ,  III. OŠ  Bjelovar

 Voditelji- mentori  ekipe- učitelji tehničke kulture:  

     ANTUN PETRLIĆ - III. OŠ Bjelovar                 
     GORAN JERKOVIĆ -  OŠ  M. Pereša Kapela

 

Nastupila je tako 21 ekipa s ukupno 84 natjecatelja, a ovom su prilikom pokazali stečena znanja iz poznavanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila te vještine u upravljanju biciklom na prometnom vježbalištu.
Nakon teorijskog i praktičnog dijela natjecanja na prometnom vježbalištu pripremljenom na prostoru školsko-športske dvorane Osnovne škole „Zadarski otoci“, najboljim su se pokazali osnovnoškolci Brodsko-posavske županije.

 

Drugo mjesto osvojila je ekipa Varaždinske županije, a treće ekipa Splitsko-dalmatinske županije. Jelena Lovrić (OŠ “Knez Trpimir”) iz Splitsko-dalmatinske županije osvojila je prvo mjesto među djevojčicama, drugo mjesto pripalo je Mirni Kadić (OŠ “August Šenoa”) iz Brodsko- posavske.

Među dječacima,  prvo mjesto osvojio je Marko Mlađan (OŠ “I.G. Kovačić”) iz Brodsko-posavske županije, drugo mjesto Marin Cesarec (V Osnovna škola Varaždin) iz Varaždinske županije.

Najbolje dvije djevojčice  i najbolja dva dječaka postali su dio ekipe HAK-a, koja će se u rujnu natjecati na europskom natjecanju, koje se ove godine održava u Skopju u Makedoniji.

 Ekipa Bjelovarsko-bilogorske Županije osvojila  je izvrsno 9. mjesto u  vrlo jakoj konkurenciji između 21 ekipe, što predstavlja jedan od  najboljih do sada postignutih uspjeha na ovom natjecanju.

Na kraju moramo pohvaliti domaćine i  reći da od ukupno 18 državnih natjecanja, domaćin ove preventivno prometno edukativne akcije je po 6-put bio grad Zadar, koji je ostalim županija pružio gostoprimstvo, te se uz odličnu suradnju i koordinaciju škole domaćina  Zadarski otoci, AK Zadar, PU Zadarske, akcija provela uz edukaciju i druženje i  nije to bilo samo natjecanje,  nego i prigoda da se ondje iz cijele Hrvatske  okupljeni učenici  i njihovi mentori  međusobno bolje  upoznaju  kroz  različite  programom planirane oblike neformalnog druženja i zabave te zajedničkim odlaskom na izlet brodom na Dugi otok.

Natjecanje je i promicanje kulture svijesti poštivanja života, najvažniji je zadatak danas na području prometa. 

Učenicima -sudionicima su podijeljeni paketi sa promotivnim materijalom (majice, kape, ručnici, zaštitne kacige ...) sa logom  Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama.

Po završetku natjecanja u ponedjeljak, 31. svibnja 2010.  uslijedio je rastanak i povratak  županijskih ekipa svojim kućama, što je svoj djeci bilo  teško zbog svih lijepih trenutka koje su doživjeli kroz trodnevno druženje i boravak u prelijepom  apartmanskom naselju „Zaton Holiday  Resort“ u Zatonu kod Zadra.

    Tekst i foto:  Antun Petrlić

Dokumenti
 Naziv 
PROGRAM DRŽAVNOG NATJECANJA
Vezani članci
 
Nema vezanih članaka...